Sökmotoroptimering

SMASH!

Just nu pratas det mycket om en ny amerikansk serie kallad Smash. Den har beskrivits som ett ”Glee” för vuxna och handlar, lite kortfattat, om ett gäng musikalintresserade som bestämmer sig för att sätta upp en musikal om Marilyn Monroe på Broadway. Serien har blivit hyllad av kritiker som sett det första avsnittet, och på rollistan hittar man kända skådisar som Debra Messing (Will & Grace) och Anjelica Huston (Royal Tennenbaums).

Efter att ha sett det första avsnittet, som fanns tillgängligt att ladda ner gratis en period, konstaterar jag att jag är helt kär. Till skillnad från den andra stora musikalserien på tv just nu, Glee, så verkar Smash ha fötterna på jorden och har en stor respekt för musikaler. Jag kollar själv på Glee, trots att hela serien är ett levande utropstecken och aldrig kan bestämma sig i vilken riktning den vill gå, men Smash verkar ha valt en mer subtil väg. I pilotavsnittet möter vi alla huvudrollerna och vi förstår på en gång att alla inblandade inte bara älskar musikaler, men förstår varför musikaler finns och älskas av så många människor. De förstår sig på Marilyn Monroe, vars duala personlighet som är så bekant har en central del i programmets intrig. Vi bjuds på spektakulära musik- och dansnummer utan att det någon gång känns påklistrat eller forcerat.

Musikaler som filmer eller pjäser blir ofta stämplade som löjliga eller jobbiga per automatik på grund av det faktum att det handlar om människor som helt utan anledning börjar sjunga ut sina känslor, men det är en åsikt som jag aldrig har kunnat dela. Musikaler tar en berättelse och berättar rollfigurernas innersta känslor och tankar genom sångnummer, för att sång och musik faktiskt kan blotta våra djupaste tankar. Och detta är något som Smash, till skillnad från Glee, verkar ha förstått. Lägg sedan till det att hela rollistan är väldigt kompetenta både på sång och skådespeleri och att karaktärerna verkar vara mångfacetterade och intressanta och jag är helt såld. Sedan är inte serien en regelrätt musikal utan berättar humana historier och måla vackra porträtt av djupa människor, med hjälp av musik. Och det är precis så en bra musikal bör fungera. Att använda musiken och de musikaliska numren som ett slags symbolik.

Smash får sin officiella premiär i USA imorgon den sjätte februari och kommer förmodligen till svensk tv under året. Och om pilotavsnittet är en hänvisning till vad vi har att vänta kan jag inte annat än att längta till fler avsnitt och måste rekommendera den till alla som gillar välskrivet och välspelat drama med musikaliska inslag.

 

Smash Trailer

Leave a Reply